Vosselmanstraat 299

VOSSELMANSTRAAT 299

Apeldoorn 13 juli 1917. Op deze dag werd het voorstel van B&W aangenomen dat de naam Dorpsstraat wordt afgeschaft en vervangen door Hoofdstraat. De eenvoudige bebouwing uit de 19e eeuw was inmiddels vervangen door prachtige Jugendstil winkels die grandeur uitstraalden. De komst van welgestelde nieuwe inwoners uit de Parken en Indische buurt had geleid tot luxe winkels. De naam Dorpsstraat... dat kon echt niet meer.

Laat het toeval zijn, maar in datzelfde jaar begonnen de heren Schakel, Verbeek en Krijgsman aan dezelfde Hoofdstraat in Apeldoorn een groothandel in rijwielen en rijwielonderdelen onder de naam "Verbeek & Schakel". Nog in hetzelfde jaar kocht Verbeek & Schakel van de firma Reuvers in Nijmegen de merknamen: Sparta, Romein en Vaandel.

Op de foto's zien jullie het pand van Sparta aan de Hoofdstraat 169. De fietsenwerkplaats zat er achter, aan de Badhuisweg (de muurbelettering is net te zien). Die groeide al snel uit de kluiten (2e foto), waarna Sparta in 1927 verhuisde naar de latere Prins Willem Alexander Laan. We hebben recent ontdekt dat een deel van het pakhuis van de 2e foto nog bestaat en het lijkt erop dat deze is opgenomen in het pand Beekpark 26 in Apeldoorn. (Sultanse palace)

CODA - 100 jaar Hoofdstraat

Een gezicht vanaf het bordes van het raadhuis op het met lindebomen omgeven Raadhuisplein anno 1896. Links de manufacturenhandel De Duif, magazijn De Nieuwe Bazar vervolgens winkel in manufacturen, garen, band en handwerken van de weduwe J.C. Timrott en het logement Het Wapen van Gelderland tevens stalhouderij van H. Hoegen Dijkhof. In het grote winkelpand de familie Hester. Tevens de banketbakkerij van M. de Gode en de kapsalon “pour la coupe des chaveux et de la barbe”van Theo Arp.

Foto: Richard Kerkhoven, collectie Wim Boomgaard

CODA - 100 jaar Hoofdstraat

De Hoofdstraat tussen het Caterplein en de Kapelstraat. Geheel rechts de winkel in luxe- en huishoudelijke artikelen van K. Limborgh. De witte panden op de achtergrond zijn van Hotel van der Burg.

Collectie B. Meester

 

Aan de Beekstraat stond de zaak van F.H. Förch. Op het bord is te lezen dat hij schoorsteenveger en rookverdrijver was. Gezien het hofleveranciers predicaat zal Förch ook de schoorstenen op het paleis geveegd hebben.